intervencijska - interventna - radiologija - interventni ultrazvuk - medicina
  www.moje-vene.com

anton.krnic@gmail.com
Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Radiofrekventna ablacija vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
• Intervencijska radiologija
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt

Intervencijska radiologija

Sinonimi/srodni pojmovi: interventna radiologija, endovaskularna kirurgija, endovaskularno liječenje, endovenozno liječenje, interventni ultrazvuk, ultrazvučno navođene intervencije, intervencije pod kontrolom CT-a i MR-a, angiografija, perkutano liječenje, perkutani zahvati, imaging guided procedures, angioplastika, postavljanje stentna, stenting, EVLT, UGFS, UGS, RFA

Radiologija je grana medicine koja se bavi prikazom unutarnjih organa pomoću različitih tehnoloških dostignuća - počevši od rendgena, koji datira još od 1895., pa preko ultrazvuka i color Dopplera, do CT-a (kompjuterizirane tomografije) i magnetske rezonancije (MR-a). Namjena je radiologije otkriti bolest na temelju promjena izgleda i funkcije unutarnjih organa detektiranih navedenim metodama.

Intervencijska radiologija ide korak dalje od klasične radiologije, te ne samo da detektira određena oboljenja, već ih i liječi i to uz upotrebu gore navedenih metoda prikaza (oslikavanja) organa.

Dakle, ako se kod liječenja određenih bolesti nađete u rukama intervencijskog (interventnog)  radiologa, imat ćete privilegiju da Vas liječi ista osoba koja je i dijagnosticirala bolest i to pod kontrolom iste metode kojom je bolest dijagnosticirana. Osim toga, metode interventne radiologije nazivaju se i perkutane metode liječenja, drugim riječima, bolesti se liječe ulaskom u organizam kroz vrlo male otvore na koži, od maks. 5mm, a do ciljanih organa se dolazi upotrebom različitih katetera, sondi, igala i slično, pod kontrolom nekih od radioloških metoda snimanja unutarnjih organa (rendgen, ultrazvuk i dopler, CT, MR) i gotovo uvijek u lokalnoj anesteziji.

Kad se govori o endovenoznim, kateterskim procedurama za liječenje varikoznih vena, kao što su laserski i radiofrekventni tretman te sklerozacija pjenom, riječ je također o zahvatima u domeni intervencijske radiologije budući da se navedeni zahvati izvode pod kontrolom ultrazvuka, kroz malene rezove na koži. Štoviše, u svijetu (ali i u Hrvatskoj!) su prvi radovi o laserskom i radiofrekventnom liječenju vena objavljeni u radiološkim časopisima, kao što je Journal of Vacular and Intervenitonal Radiology i od strane intervencijskih radiologa, kao što je doajen laserskog liječenje vena te sklerozacije pjenom pod kontrolom ultrazvuka, dr. Robert Min. Zasluge Roberta Mina u razumijevanju i liječenju venske bolesti nogu prepoznate su njegovim imenovanjem za predsjednika Američkog flebološkog društva.

Dr. Anton Krnić imao je privilegiju dr. Mina slušati i uživo u Chicagu 2006. godine te mu postavljati pitanja o izvođenju endovenoznog laserskog tretmana varikoznih vena, što ga je inspiriralo da i sam počne provoditi navedeni zahvat - pogledajte blog o liječenju proširenih vena.

Dr.sc. Anton Krnić je 2008. godine objavio 1. hrvatski međunarodno recenzirani rad o radiofrekventnoj ablaciji vena i to u vrlo uglednom časopisu European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, držeći se jednog od glavnih postulata današnje medicine: "publish in English or perish", te je započeo 2007. godine, među prvima u Hrvatskoj, izvoditi radiofrekventne ablacije, 2008. sklerozacije vena pjenom (prvi u Hrvatskoj) , a 2009. započinje i s endovenoznim laserskim tretmanima; 2009. prvi u Hrvatskoj drži javno predavanje o novim metodama liječenja vena, upravo na kongresu interventnih radiologa. 2009. je Anton Krnić obranio doktorsku disertaciju na temu venske bolesti nogu (flebologija). 2010. dr. Krnić prvi u Hrvatskoj izrađuje znanstvenu studiju o liječenju vena laserom, koja je 2011. objavljena u Švicarskoj u časopisu "Vasa - European Journal of Vascular Medicine"

Anton Krnić specijalizirao je radiologiju 2006. godine. Interventnom se radiologijom bavi još od 2005., a 2010. završio je dvogodišnju užu specijalizaciju iz intervencijske radiologije.

Pored spomenutih, endovenoznih metoda liječenja varikoziteta, među poznatije metode u okviru intervencijske radiologije ubrajaju se postavljanje stentova i balonsko širenje suženih krvnih žila (angioplastika), ultrazvučno navođenja punkcija za uzimanje citološkog uzorka ili biopsijskog materijala, radiofrekventna ablacija tumora dojke i jetre, liječenje tumora selektivnom primjenom kemostatika u arteriju koja opskrbljuje tumor (kemoebolizacija), postavljanje drenažnog katetera u bubreg čiji je odvod blokiran (nefrostoma).

Dr. Anton Krnić svojim pacijentima, uz pregled, pruža i konzultacije o metodama liječenja njihove bolesti u sklopu metoda intervencijske radiologije, a neke od njih i sam primjenjuje - pored metoda liječenja vena izvodi i punkcije pod kontrolom ultrazvuka (dojka, štitnjača), te širenja i stentiranja suženih arterija i vena (balonska angioplastika, stenting), kao i sklerozaciju cista bubrega.

Dr. Anton Krnić je u suradnji s interventnim radiolozima iz KB Merkur objavio i prvi hrvatski znanstveni rad o stentiranju karotidnih arterija.

Dr.sc. Krnić Anton je od studenog 2008. angažiran u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu.

Evo još nekih metoda koja potpadaju pod intervencijsku radiologiju s povijesnim pregledom razvoja navedenih metoda:

1964 Angioplastika

1966 Embolizacija u liječenju tumora i vaskularnih malformacija kralješničke moždine zaustavljajući protok krvi

1967 The Judkins tehnika koronarne angioplastike, tehnika koja se još i danas uvelike primjenjuje u svijetu

1967 Zatvaranje prohodnog ductus arteriosusa, koji predstavlja srčanu manu novorođenčadi

1967 Selektivna vazokonstrikcijska infuzija kod hemoragije, sada često korištena za krvareće ulkuse, krvarenja iz GI trakta i arterijska krvarenja

1969 Catheter-delivered stenting tehnika i prototip stenta

1960-74 Sredstva (pribor) za intervencijske zahvate kao npr. heparinizirane žice vodilice, elektronička brizgalica, jednokratne igle

1970-te Perkutano odstranjvanje kamenaca iz GŽS

1970-te Okluzivne zavojnice

1972 Selektivne arterijske embolizacije kod krvarenja iz GI trakta, koje su kasnije prilagođene liječenju masivnih krvarenja iz drugih arterija, te zaustavljanje opskrbe tumora krvlju

1973 Embolizacija kod traume zdjelice

1974 Selektivna arterijska tromboliza kod arterijske okluzije, sada korištena za liječenje tromboze, inzulta, DVTa itd.

1974 Trandshepatična embolizacija varikoznih krvarenja

1977-78 Embolizacijske tehnike kod artriovenskih malformacija i varikokela

1977-83 Kemoembolizacija u liječenju HCCa i diseminiranih jetrenih metastaza

1980 Krioablacija tumora jetre

1980 Razvoj specijalnog pribora i za bilijarnu manipulaciju

1980's Bilijarni stentovi za protok žuči iz jetre, pošteđujući pacijente od operativnog zahvata (biliajarne premosnice)

1981 Embolizacijke tehnike kod trauma slezene

1982 TIPS (transjugularni intrahepatični portosistemski shunt) za poboljšanje protoka krvi kod difuznih bolesti jetre (hepatitis C, ciroza)

1982 Dilatatori za primjenu u intervencijskoj urologiji, perkutano ostranjenje bubrežnih kamenaca

1983 Balon rastezljivi stent (periferni) koji se i danas koristi

1985 Samorastezljivi stentovi

1990 Perkutano odstranjenje kamenaca u žučnom mjehuru

1990 Radiofrekventna ablacijska (RFA) tehnika kod tumora jetre

1990-te Terapija tumora bubrega i kosti embolizacijom

1990-te RFA kod mekotkivnih tumora ( Ca kosti,dojke bubrega,pluća, jetre)

1991 Stent graftovi abdominalne aorte

1994 Balon rastezljivi koronarni stentovi danas korišteni

1997 Intraartrijski unos tumor-ubijajućih virusa i genska terapija

1999 Perkutani unos stanica gušterače u jetru za transplantaciju, radi liječenja DM

1999 Razvijen zahvat endovenske laserske ablacije kod terapije varikoznih vena i venskih bolesti

 

Punkcija vene pod kontrolom ultrazvuka - ovim zahvatom u okviru interventne radiologije započinju svi endovenozni zahvati na venama

  Dr. Anton Krnić govori o pojedinim metodama liječenja vena. Prikazane su i snimke sa zahvata (intervju na Z1 televiziji - YouTube Video)

 Literatura: