proširene vene portal - vene na nogama  - liječenje minimalno invazivnim metodama
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u liječenju vena laserom i pjenom!

 anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• O tretmanima vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom - UGFS
• Uklanjanje kapilara
• Dopler vena
• Portal/Blog
• Kontakt

PORTAL Moje-Vene.Com - najnovije informacije o liječenju vena nogu.

proširene vene i KAPILARE nogu, tromboza vena
piše Dr.sc. Anton Krnić


Sadržaj

Pogledajte galeriju slika proširenih vena i kapilara prije i poslije tretmana kod Dr. Antona Krnića

Kako nastaju proširene vene?
Simptomi venske bolesti nogu

Uzroci proširenih vena
Dijagnostika kod oboljenja vena na nogama
Liječenje vena na nogama: laser, pjena (UGFS), radiofrekvencija, sklerozacija, klasična kirurgija
Prevencija venske bolesti nogu

Tromboza vena - duboka venska tromboza i površinski tromboflebitis
Blog dr. Antona Krnića o iskustvima u liječenju proširenih vena
Literatura
Pitanja i odgovori - Forum
Video
Novo! Informirajte se o sličnostima i razlikama kod uklanjanja vena laserom i pjenom

Sinonimi za proširene vene: varikozne vene, varikoziteti nogu, varice, vrećaste vene, insuficijentne vene, kvrge na nogama, venska bolest nogu; srodni pojmovi: proširene kapilare na nogama, venski ulkus, rane na nogama, ulkus kruris, venski ekcem, lipodermatoskleroza, natečene noge, edem nogu, kapilare

Kako nastaju proširene vene?

Kronično proširene vene na nogama su jedna od  onih bolesti, koje čovjek duguje evolucijskom usponu na stražnje noge. Kod takozvanih primarnih varikoziteta najvažniju ulogu u nastanku igra genetika, a rizične faktore predstavljaju individualne životne i radne navike pojedinca - razvoju bolesti posebno pogoduju trudnoća, produljeno stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, uzimanje hormonske nadomjesne terapije ili oralne kontracepcije, izlaganje suncu ili toplini, starija dob, kronična opstipacija, loša statika tj. ravna stopala ili problemi s kralježnicom, učestalo dizanje teških tereta, odnosno naporan fizički rad, itd. Kod sekundarnih varikoziteta proširene vene nastaju zbog ranije tromboze vena, ili traume vena.

SLIKA: Proširene vene prije i poslije tretmana laserom kod Dr. Antona Krnića

Klinički znakovi proširenih vena
Venska bolest nogu manifestira se u 6 stupnjeva, od kapilara, preko varikoznih vena, sve od venskih ulkusa

Kliničkim se pregledom prema međunarodnom konsenzusu razlikuje 7 stadija bolesti: Stadij 0 - ne vidi se niti pipa znakova proširenih vena - zdrave noge. Stadij 1 - vide se teleangiektazije - sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine (tzv. kapilare), venule (vene koje mjere do 2 mm širine), ili retikularne vene (mjere do 4 mm širine), ili crvenilo/oticanje oko gležnja (tzv. corona phlebectatica) . Stadij 2 - vide se varikozne vene (vrećaste), koje mjere više od 4 mm širine. Stadij 3 - vidi se edem (nateknuta noga), ali bez promjena na koži. Stadij 4 - vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože). Stadij 5 - vide se promjene na koži, uz ulkus (ranu), koji je zarastao. Stadij 6 - vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane). Oboljela noga može biti simptomatska ili asimptomatska, drugim riječima, pacijent ne mora osjećati nikakve tegoba, ali može osjećati neke od sljedećih tegoba (simptoma) - osjećaj težine u nogama, nelagoda, iritacija, svrbež, trganje, bolnost, noćni grčevi, krvarenje itd.

Uzroci tegoba


Klinički znakovi i simptomi kod pacijenata su rezultat refluksa i / ili opstrukcije u venama nogu. Refluks - povrat krvi u venama je posljedica popuštanja venskih zalistaka, kojima je kod zdravih pojedinaca uloga da potpomažu tijek krvi iz nogu u pravcu srca, a poput ventila sprečavaju povratan tijek krvi prema stopalima uzrokovan silom težom.  Međutim, proširene vene imaju oštećene zaliske, koji popuštaju, što rezultira zadržavanjem krvi ili tijekom krvi prema stopalima. Na taj način dolazi do pogoršanja izgleda nogu i subjektivnih smetnji. Uzrok same opstrukcije (začepljenja) u venama je najčešće venski tromb, tj. ugrušak krvi u veni. Međutim, postoji niz bolesti koje nalikuju na vensku bolest nogu, a da nije riječ o njoj.

Tegobe s venama uzrokovane su povratnim krvotokom u venama, što je posljedica popuštanja venskih zalistaka

Što poduzeti?

S obzirom na sve navedeno, nužno je da osoba, kod koje postoji sumnja ili klinička slika venske bolesti nogu napravi obojeni dopler (color Doppler) vena nogu. Riječ je o potpuno bezopasnoj i bezbolnoj ultrazvučnoj pretrazi, koja jasno slikovno prikazuje vene nogu, ali i druge strukture, kao što su arterije, potkožno masno tkivo, mišići i kosti. Osim toga, korištenjem takozvanog Dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks u nekoj i kojoj od vena, odnosno da li u nekoj od vena postoji začepljenje venskim trombom. U slučaju da se doplerom dijagnosticira duboka ili površinska venska tromboza, pacijent će morati primiti hitnu antikoagulatnu terapiju heparinskim injekcijama te vjerojatno neko vrijeme biti zadržan u bolnici. Daleko češće se, međutim, utvrdi refluks (povrat krvi) u venama i tada treba odlučiti za kojim metodama liječenja vena posegnuti..

Koje tehnike liječenja proširenih vena postoje?

U zadnjih 10-tak godina razvijene su manje invazivne metode liječenja proširenih vena

Endovenozne tehnike liječenja: u zadnjih deset godina razvijene su manje invazivne tehnike liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena iznutra, čime se izbjegne invazivno operativno vađenje vene iz tijela (tzv. stripping). Među endovenoznim tehnikama liječenja najviše se koriste laserski tretman i radiofrekventna ablacija  dugih vena (VSM i VSP). Riječ o dvije vrlo slične tehnike, koje se baziranju na zagrijavanju stijenke i zatvaranju vene iznutra pomoću katetera, koji se pod kontrolom ultrazvuka plasira u oštećenu venu. Ovako zatvorenu venu organizam razgradi, pa ju se ne mora kirurški izvaditi. Navedeni se zahvati u pravilu izvode u ultrazvučno apliciranoj lokalnoj, tzv. tumescentnoj anesteziji uz vrlo brz, praktično trenutačan oporavak i odlazak kući, te bez realne potrebe za izostajanjem s radnog mjesta. Stopa srednjoročnog uspjeha kod lasera je 94-97%, a kod radiofrekvencije 85-96%.

 

SLIKE: Proširene vene prije liječenja i dinamika oporavka poslije liječenja kod Dr. Antona Krnića UGFS zahvatom.

Tehnike sklerozacije - sklerozacija bazira na ubrizgavanju kemijske supstance u oboljelu venu, čime se postiže njeno kemijsko uništeneje (ablacija), te se na taj način izbjegne kirurško vađenje vene iz tijela. Ova se tehnika donedavno koristila samo za rješavanje manjih, potkožnih vena, do širine 4mm, takozvanih kapilara. Međutim, u novije je vrijeme razvijena tehnika ultrazvučno navođene sklerozacije vena pjenom (tzv. UGFS ili UGS metoda), pomoću koje je moguće tretirati i šire vene, pa i one magistralne. Glavna prednost sklerozacije odnosi se na minimalnu invazivnost postupka. Učestalo nakon aplikacije sklerozansa dolazi do hiperpigmentacije (zatamnjenja) kože, koja je uglavnom prolaznog karaktera. Kod sklerozacije kapilara mana je učestala potreba za višekratnim seansama da bi se problem u cijelosti riješio. Primarna uspješnost sklerozacije kreće se u rangu od 80% (sklerozacija kapilara) do preko 95% (sklerozacija vena pjenom).

Klasično kirurško liječenje vena (crossectomia, stripping) - ukoliko se operativni zahvat kvalitetno izvede, dovest će do poboljšanja kliničkog statusa bolesnika, ali stopa recidiva kod stripinga kreće se preko 60% kroz 10 godina. Zahvat je razmjerno invazivan i zahtijevat će u pravilu opću anesteziju i produljeni oporavak te produljenu radnu nesposobnost od oko 3 tjedna.

Prevencija proširenih vena

Tijek venske bolesti nogu može se ublažiti i usporiti mjerama prevencije. Do smanjenja tegoba dovest će nošenje elastičnih čarapa, a u ublažavanju tegoba mogu se koristiti i različiti farmakološki pripravci koji smanjuju upalnu reakciju izazvanu nedovoljnom venskom drenažom – isti se koriste kao tablete ili kao kreme ili masti koje se stavljaju izvana. Od pomoći mogu biti i promjena životnih navika te fizičke aktivnosti – hodanje, vožnja biciklom, plivanje.

Tok venske bolesti može se ublažiti ili usporiti preventivnim mjerama

Tromboza vena

Tromboza vena na nogama može zahvatiti duboke vene - duboka venska tromboza ili površinske vene - površinski tromboflebitis. Uzrok i u jednom i u drugom slučaju leži prvenstveno u lošoj cirkulaciji te lošijoj drenaži venske krvi iz noge (npr. stagnacija krvi u kronično proširenim venama), ali dodatni rizični čimbenik za razvoje venske tromboze predstavljaju nasljedni poremećaj u zgrušavanju krvi - trombofilija, sustavno oboljenje organizma (kronične bolesti, tumori i slično), te tzv. sedentarni način života (premalo kretanja) ili dugotrajna mirovanja nakon operacije ili radi teže bolesti. Također, trombozi su podložniji ljudi starije dobi nego oni mlađi. Simptomi duboke venske tromboze su natečena noga, bol i osjetljivost noge, teškoće pri stajanju na nogu u punoj težini, promjene boje kože (crvenilo kože), na dodir topla ili vruća koža. Simptomi površinskog tromboflebitisa su otvrdnuće i bolnost ranije prisutnih proširenih vena, crvenilo i "žarenje" kože, a u težim slučajevima moguća je i povišena tjelesna temperatura. Ukoliko posumnjate na duboku vensku trombozu, ili na trombozu površinskih vena, potrebno je učiniti color Doppler vena nogu, koji će, u vještim rukama, dati definitivnu i nedvojbenu dijagnozu Vašeg stanja, a od strane liječnika koji je pretragu izveo biti ćete upućeni na daljnje mjere liječenja. Dr. Anton Krnić bavi se dijagnostikom color Dopplerom i konzultacijama oko liječenja duboke i površinske venske tromboze. Više o trombozi vena saznajte klikom ovdje.


Moj BLOG o liječenju proširenih vena nogu (piše Dr.sc. Anton Krnić):
 

Dr. Anton Krnić imao je priliku 2006. godine u Chicagu izravno slušati dr. Roberta Mina - doajena endovenoznog liječenja

-proširene vene na nogama su se stoljećima (još od Starog Rima) liječile vađenjem oboljelih vena iz tijela invazivnim metodama flebektomije i strippinga
-2006. godine sam prvi put pročitao da se u Americi izvode minimalno invazivne
radiofrekventne i laserske ablacije vena,  od strane interventnih radiologa, kojima je izbjegnuto bolno vađenje oboljelih vena iz tijela; jako sam se zainteresirao za to područje, budući da sam se i sam bavio interventnom radiologijom
-imao sam sreće da me Sjevernoameričko društvo radiologa pozvalo u studenom 2006. na njihov
kongres u Chicago, gdje sam imao prilike uživo slušati kolegu
Roberta Mina, doajena endovenoznog liječenja vena

-živo zainteresiran za ove metode, kontaktirao sam na proljeće 2007. predstavnike tvrtke VNUS, te sam prvi u Hrvatskoj samostalno izveo radiofrekventne ablacije vena metodom VNUS Closure (slika desno - proširene vene prije i poslije tretmana)
-krajem ljeta 2007. otišao sam u Veliku Britaniju na dodatnu edukaciju iz
radiofrekventnog tretmana vena i mini-flebektomije te sam prvi (i jedini?) u Hrvatskoj stekao međunarodni certifikat za liječenje vena VNUS Closure metodom
-u jesen/zimu 2007. počeo sam prvi u Hrvatskoj izvoditi radiofrekventne ablacije vena u jednoj privatnoj poliklinici (nekadašnja Poliklinika Lamza, Jastrebarsko)
-krajem zime 2008. izveo sam i prve
sklerozacije vena pjenom u Hrvatskoj (tzv. UGFS ili UGS metoda)

-budući da sam vidio da je potrebno i dodatno usavršavanje u inozemstvu, na jesen 2008. otišao sam u Melk u Austriju na radionicu iz sklerozacije pjenom
-krajem jeseni 2008. počeo sam izvoditi zahvate na venama u vrhunski opremljenoj
Poliklinici Sinteza u Zagrebu;
-u zimu 2008. prošao sam još i radionicu iz kirurških zahvata na venama, prvenstveno mini-flebektomije, RFITT, te laserskog tretmana vena u Beču, a nabavio sam iz Amerike i originalne Müllerove kukice za mini-flebektomiju, koje se ne mogu nabaviti nigdje u Hrvatskoj; početkom 2009. prošao sam edukaciju iz korištenja lasera u liječenju vena u Sloveniji, a 2010. još jednu edukaciju iz venske kirurgije u Austriji

-osvjedočio sam se da za uspješno liječenje vena treba vladati sa više tehnika liječenja, jer niti jedna nije savršena, a u svom poslu nastojim i što više surađivati sa stručnjacima drugih profila:

  • zbog svega navedenog, svakog pacijenta koji dođe na pregled detaljno pregledam kolor doplerom, informiram ga o njegovom venskom statusu i savjetujem ga o optimalnim terapijskim opcijama, po načelu "Individual circumstances dictate optimal modality" - "Individualne osobitosti upućuju na terapijski pristup"

Liječenje vena individualno prilagođujemo temeljem nalaza doplera vena i konzultacija s pacijentom

-početkom 2009. otvorio sam web stranicu www.moje-vene.com, kako bih zainteresirane informirao o novim metodama liječenja vena i o mogućnostima liječenja u Hrvatskoj

-u međuvremenu sam objavio čitav niz znanstveno popularnih, ali i prvi hrvatski međunarodno recenzirani znanstveni rad o novim metodama liječenja vena, objavljen 2008. u "European Journal of Vascular and Endovascular Surgery". 2011. objavio sam i 1. hrvatsku znanstvenu studiju o rezultatima liječenja vena laserom i radiofrekvencijom u Švicarskoj u časopisu "Vasa - European Journal of Vascular Medicine"

-prvi sam u Hrvatskoj izložio svoje rezultate o novim metodama liječenja vena na međunarodnim znanstvenim skupovima

-budući da sam, proučavajući stručnu i znanstvenu literaturu o proširenim venama, bio privučen radom i rezultatima Phillipa Coleridgea Smitha sa British Vein Institute u sklerozaciji vena pjenom (UGFS zahvatu), 2010. kontaktirao sam  spomenutog kolegu, koji me je nesebično savjetovao i dao naputke kako raditi sklerozaciju pjenom prema njegovoj metodi; od onda bilježim praktički 100% primarnu stopu uspješnosti kod sklerozacije vena pjenom (UGFS metode)

-također sam gostovao i na Radiju Istra i Radiju Šibenik, na Z1 televiziji, a snimljen je i prilog o mom radu za emisiju Dobro Jutro (HTV)

-osim u Hrvatskoj, prvi sam i u Bosni i Hercegovini počeo liječiti vena na nogama novim metodama (laser, pjena, radiofrekvencija)

-moji su radovi citirani i od strane svjetski afirmiranog proizvođača opreme  za endovenozni tretman VNUS Closure metodom, kao i u najuglednijem svjetskom časopisu za vaskularnu medicinu "Journal of Vascular Surgery"; recenzirao sam članke iz domene suvremenog liječenja vena za ugledne medicinske časopise (Indian Journal of Radiology, Acta Clinica Croatica)

(Za više informacija pročitajte moj životopis.)

Pogledajte galeriju slika pacijenata dr. Krnića.

SLIKE: Dr. Anton Krnić s kolegama na jednoj od brojnih edukacija u inozemstvu (skroz gore).
Proširene vene na desnoj nozi prije i 2 tjedna poslije
liječenja sklerozacijom pjenom (UGFS) kod Dr. Krnića, prema metodi Philipa Coleridge Smitha (gore).


Ovo su neki od mojih tekstova/radova (za još podataka iz literature kliknite ovdje):

Dr. Anton Krnić angažiran je od 2008. u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u Zagrebu, u gradskom poslovnom središtu. Za više informacija kliknite ovdje.

Dr. Anton Krnić izvodi, od 2011., zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.


Odgovore na neka od pitanja čitatelja možete naći klikom ovdje.

Želite znati više o liječenu vena nogu - kliknite ovdje.

Pogledajte slike prije i poslije zahvata na proširenim venama - kliknite ovdje.

 Saznajte zašto operirati vene u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

 Saznajte zašto napraviti color Doppler vena u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

Anton Krnić na Googleu

 Anton Krnić na Youtubeu  

 Dr. Anton Krnić govori o tome kako nastaju proširene vene na nogama (intervju na Z1 televiziji)

Dr. Anton Krnić je od 2008. angažiran u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u Zagrebu, u gradskom poslovnom središtu. Narudžbe: 01 500 59 70 ili na info@poliklinika-sinteza.hr

 
Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina .  
Kratku informaciju o zahvatima koje izvodi Dr. Anton Krnić pročitajte klikom ovdje.
 

 Pronađite nas na Facebooku: pogledajte galeriju slika 50 pacijenata prije i poslije liječenja vena kod Dr. Antona Krnića, odnosno slike iz ordinacije Dr. Krnića ili pročitajte njegov životopis.