lipodermatoskleroza - proširene vene nogu- venski ekcem - otvrdnuće kože nogu
  www.moje-vene.com
 anton.krnic@gmail.com
Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Radiofrekventna ablacija vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
•Lipodermatoskleroza
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt
 

Lipodermatoskleroza

Sinonimi/srodni pojmovi: venski ekcem, otvrdnuće kože na nogama, zatamnjenje kože na nogama, hemosiderinska hiperpigmentacija, atrophie blanche

Lipodermatoskleroza je lokalizirana kronična upala i fibroza (ožiljavanje) kože i potkožnih tkiva, nekad povezana i s ožiljavanjem i kontrakturama Ahilove (petne) tetive. Nekad joj prethodni difuzni upalni edem kože, koja može biti bolna (hipodermatitis). Ne smije se pomiješati s limfedemom ili erizipelom (celulitisom). Lipodermatoskleroza je znak ozbiljne kronične venske bolest.

Otvrdnuće i promjena boje kože nogu predstavljaja večini ljudi značajan estetski deficit, ali mnogi osjećaju i bolove ili nelagodu u nogama, odnosno noćne grčeve, te "teške noge".

Inače, venska bolest nogu se stupnjuje u 6 (tj. 7) stadija po tzv. CEAP klasifikaciji, a lipodermatoskleroza predstavljaja jedan od težih oblika i prethodi razvoju venskog ulkusa:

0. - potpuno zdrave noge

1. - noge s proširenim "kapilarama" tj. teleangiektazijama ili retikularnim venama ili sa crvenilom oko gležnja

2. - noge se vrećasto proširenim venama, tj. varikoznim venama, koje su vrlo često i bolne, ponekad sklone krvarenju

3. - natečene noge uslijed popuštanja vena proširenih vena

4. - kronično otvrdnuće kože na krnično otečenim nogama - lipodermatoskleroza

5. - noge s zaliječnenim ulkusom (ranom)

6. - noge s otvorenom ranom (ulkusom, njem. offenes Bein)

 

Što poduzeti?

Ukoliko još niste, svakako se preporuča napraviti obradu u smislu liječničkog pregleda s kolor doplerom vena. Ukoliko pregled obojenim doplerom utvrdi da postoji  refluks u veni safeni magni ili nekoj od drugih površinskih vena, potrebno je liječiti navedenu bolest uz konzultacije s liječnikom, koji Vas treba informirati o svim prednostima i manama određene terapije, te o tome što možete od terapije očekivati.

 

Evo glavnih terapijskih opcija:

Preporuča se odmah započeti i s mjerama prevencije daljnjeg razvoja venske bolesti nogu:

 

Dr. Anton Krnić vlada s više tehnika liječenja vena na nogama, a kod svakog oboljelog ponaosob nastoji naći najbolju soluciju, u dogovoru s pacijentom. Više o iskustvima i stavovima u liječenju natečenih nogu i proširenih vena općenito možete pročitati u blogu o liječenju vena.

Dr. Anton Krnić angažiran je u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu.

 

Lipodermatoskleroza (otvrdnuće kože na nogama s promjenom boje) - riječ je o uznapredovanoj posljedici popuštanja vena na nogama, koja se u  nešto dužem periodu povlači nakon zahvata na venama - na slici se vidi stanje prije i 5 mjeseci  nakon laserskog tretmana vena (kompletna sanacija se očekuje unutar godine dana).

 


 Literatura: