proširene vene- Liječenje vena nogu - liječenje vena na nogama - laser - ugfs
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u liječenju vena laserom i pjenom!

 anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Radiofrekventna ablacija vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
• Uklanjanje kapilara na nogama
• Dopler vena
•Liječenje vena na nogama
• Kontakt

Laser - Sklerozacija - UGFS - Flebektomija - Operacija - Ostale metode liječenja
 

Novo! informirajte se ukratko o sličnostima i razlikama kod uklanjanja vena laserom i pjenom

Liječenje vena na nogama -
                       koje sve tehnike postoje

Namjena je ovog članka upoznati čitatelja s glavnim mogućnostima liječenja vena na nogama, koje se nude na hrvatskom i euroameričkom tržištu, njihovim prednostima i manama.

piše dr.sc. Anton Krnić, dr.med.

Uvod * Pregled vena * Laser i radiofrekvencija * Sklerozacija (pjenom) - UGS metoda * Mini-flebektomija * Lasersko uklanjanje kapilara * Stripping * Prevencija * Druge metode * Često postavljana pitanja - Forum * Video

Starogrčki prikaz proširenih vena na nogama

Proširene površinske vene nogu sveprisutna su bolest koja zahvaća gotovo polovicu populacije. U zadnje su vrijeme razvijene brojne nove tehnike u liječenju proširenih vena, što je dijelom donijelo i pomutnju među ljudima koji imaju problema s venama. Internetski su forumi prepuni rasprava i nedoumica o liječenju vena. Većina bi ljudi svakako htjela riješiti problem proširenih vena što brže, bezbolnije, efikasnije i jeftinije. Naravno da nije moguće u maksimalnoj mjeri zadovoljiti sve navedene zahtjeve, već onaj tko se odluči na liječenje proširenih vena bilo kojom metodom morat će napraviti neku vrstu kompromisa, na ovaj ili onaj način. Isto tako, kod onoga tko je razvio proširene vene, bilo da se radi o primarnim ili sekundarnim varikozitetima, uvijek postoji opasnost da se (u određenoj mjeri) tegobe nakon bilo kojeg zahvata vrate, budući da se niti jednom vrstom liječenja ne može otkloniti osnovni uzrok bolesti - kod primarnih varikoziteta to je genetska sklonost, a kod sekundarnih to je preboljela duboka venska tormboza. Prema riječima jednog od najvećih austrijskih i europskih stručnjaka u flebologiji, profesora Huga Partscha, venska je bolest nogu kronična bolest i zahtjeva kronično liječenje.

pogledajte galeriju slika pacijenata dr. Antona Krnića

Namjena je ovog članka upoznati čitatelja sa glavnim mogućnostima liječenja vena na nogama koje se nude na hrvatskom i euroameričkom tržištu, njihovim prednostima i manama.

Pregled vena na nogama

Bez obzira koje tegobe osoba ima, trebalo bi prije bilo kakvog tretmana obaviti dijagnostičke postupke i konzultacije s liječnikom za vene. Glavna je dijagnostička metoda obojeni dopler (color Doppler) vena nogu, koja će, u vještim rukama, u velikoj većini slučaja dati jasan odgovor da li osoba boluje od oštećenja površinskih vena, te ako da, o kojoj se vrsti oštećenja radi.

Najčešći oblik oštećenja površinskih vena jest oštećenje zalistaka jedne od dugih površinskih vena nogu (najčešće vena safena magna ili vena safena parva), uz prisutnost širokih, kvrgavih pritoka navedene vene, koji znaju biti bolni i nazivaju se varikozne vene. Varikozne vene su često praćene i natečenim nogama. U težim oblicima bolesti doći će do kožnih promjena, tako da će koža potamniti i otvrdnuti, a u još težim slučajevima nastat će rane na nogama (ulkusi).

Kod djela ljudi, međutim, postoje samo izražene žilice («kapilare») u potkožju, a bez oštećenja zalistaka dugih površinskih vena nogu.

Kad se jednom dođe do definitivne dijagnoze stupnja venske bolesti nogu, treba razmotriti terapijske opcije.

Slike gore: proširene vene na nozi prije i poslije liječenja kod dr. Antona Krnića

Endovenozne tehnike liječenja: u zadnjih deset godina razvijene su manje invazivne tehnike liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena iznutra, čime se izbjegne invazivno operativno vađenje vene iz tijela (tzv. stripping). Među endovenoznim tehnikama liječenja najviše se koriste laserski tretman i radiofrekventna ablacija  dugih vena (VSM i VSP). Riječ o dvije vrlo slične tehnike, koje se baziranju na zagrijavanju stijenke i zatvaranju vene iznutra pomoću katetera, koji se pod kontrolom ultrazvuka plasira u oštećenu venu (vidi sliku). Ovako zatvorenu venu organizam razgradi, pa ju se ne mora kirurški izvaditi. Razlika između radiofrekvencije i lasera je u tome što radiofrekevencija koristi mikrovalove koji zagrijavaju stijenku vene, dok laser koristi snop svjetlosti koji izaziva toplinu u stjenci.  O odabiru same tehnike odlučuje liječnik koji ju koristi – prednost je radiofrekvencije u manjim temperaturama koje producira, dok je prednost lasera je u tome što se pokazao učinkovitijim za zatvaranje vena šireg kalibra, te u tome što se laserska oprema može aplicirati i šire u flebologiji i kozmetskoj medicini općenito. Navedeni se zahvati mogu izvoditi u ultrazvučno apliciranoj lokalnoj, tzv. tumescentnoj anesteziji uz vrlo brz, praktično trenutačan oporavak i odlazak kući, te bez realne potrebe za izostajanjem s radnog mjesta. Stopa srednjoročnog uspjeha kod lasera je 94-97%, a kod radiofrekvencije 85-96%. Slike: primjer varikoznih vena na nogama prije i poslije endovenoznog laserskog tretmana kod dr. Antona Krnića:

 

Tehnike sklerozacije - sklerozacija se donedavno koristila samo za rješavanje manjih, potkožnih vena, do širine 4mm, koje su predstavljale estetski problem. Međutim, u novije su vrijeme razvijene tehnike ultrazvučno navođene sklerozacije vena pjenom (tzv. UGFS ili UGS metoda), pomoću kojih je moguće tretirati i šire vene. Glavna prednost sklerozacije odnosi se na minimalnu invazivnost postupka te relativno niske troškove. Ponekad nakon aplikacije sklerozansa dolazi i do hiperpigmentacije (zatamnjenja) kože, koja ponekad može biti dugotrajnija. Izuzetno rijetko, ukoliko se pretjera s količinom sklerozansa, može doći do nuspojava uslijed migracije sklerozansa u organizam. Također su, izuzetno rijetko, moguće i alergijske reakcije na sklerozans, kao i lokalne reakcije na mjestu davanja sklerozansa. Uspješnost metode, ukoliko je pravilno indicirana i izvedena, kreće se u rangu preko 90%.

Slike: varikozne vene prije i poslije liječenja sklerozacijom pjenom kod dr. Antona Krnića.

Ambulantna flebektomija (miniflebektomija) je minimalno invazivna tehnika liječenja i u pravilu se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz vrlo sitne rezove (1-3mm)  i praktički bez potrebe stavljanja šavova.  Ova metoda, međutim, u rijetkim slučajevima samostalno može riješiti problem varikoznih vena, već ju je potrebno kombinirati sa endovenoznim tehnikama liječenja (endovenozni laserski tretman, radiofrekventna ablacija). Metoda se bazira na odstranjenju kvrgavih i vijugavih varikoznih vena pomoću posebnih kukica, sa finim, tankim vrškom (najčešće se koriste Müllerove kukice, koje su na raspolaganju u nekim privatnim ordinacijama).
Slike: proširene vene na nogama prije i poslije mini-flebektomije kod dr.sc. Antona Krnića

Lasersko liječenje manjih površinskih vena izvana komplementarno je sklerozaciji i koristi se za uklanjanje manjih vena pomoću topline – kad je riječ o manjim venama nije potrebno plasirati kateter iznutra u vene već ih je dovoljno zagrijati izvana da bi se iste zatvorile i vremenom nestale. Liječenje može zahtijevati više dolazaka, a sama primjena lasera izvana može biti umjereno bolna te izazvati i, najčešće prolazna, oštećenja kože i potkožnih struktura toplinom. Naravno da je ovakva vrsta liječenja ograničenog dosega, pa se može kombinirati sa sklerozacijom, ali u izraženijim slučajevima potrebno je posegnuti za drugim sredstvima liječenja.  

 

Treba se osvrnuti i na klasično kirurško liječenje vena (crossectomia, stripping), koje se, uz određene izmjene koristi već više stoljeća. Ukoliko se operativni zahvat kvalitetno izvede, dovest će do poboljšanja kliničkog statusa bolesnika. Kod kirurškog je liječenja vrlo bitno da se zahvat kvalitetno izvede, jer ukoliko se u cijelosti ne odstrane sve vene koje su oštećene, pacijentu se može činiti da je zahvat relativno dobro uspio, ali nakon kraćeg vremenskog perioda može doći do povratka bolesti, što će zahtijevati novi zahvat, koji će vjerojatno biti i tehnički zahtjevniji od onog prvog. Stopa recidiva kod stripinga kreće se preko 60% kroz 10 godina. Da bi zahvat bio kvalitetno izveden, potreban je, naravno, kvalitetan i precizan dijagnostički postupak. Takav je zahvat, s druge strane, razmjerno invazivan i zahtijevat će u pravilu opću anesteziju i produljeni oporavak te produljenu radnu nesposobnost. Radi navedenog, kod pacijenata koji boluju od bolesti vena obje noge, u principu se svaka noga operira zasebno. Jedna od prednosti operativnog zahvata je da je razmjerno jeftin, te da ga pokriva zdravstveno osiguranje.

Koja je metoda liječenja vena najuspješnija?
Odgovor na ovo pitanje mogli bi dati rezultati meta-analize objavljene u Journal of Vasuclar Surgery 2009. godine:

Metoda:

Uspješnost nakon 5 godina praćenja:

Endovenozni laserski tretman (EVLA)

95%

Radiofrekventna ablacija (RFA)

80%

Sklerozacija pjenom (UGFS, UGS)

74%

Klasično kirurško liječenje (stripping)

76%

Kod osoba sa oštećenim venama do smanjenja tegoba dovest će i nošenje elastičnih čarapa, koje moraju biti izrađene od kvalitetnog materijala, a čarapa mora biti adekvatna dimenzijama noge osobe koja ju nosi. O stupnju kompresije odlučuje liječnik koji je ordinirao primjenu čarape, ovisno o samoj naravi bolesti vena. Čarape se koriste i kao neizbježno sredstvo kompresije vena koje su tretirane endovenoznim tehnikama, operativnim tehnikama ili sklerozacijom u periodu od 1 do 3 ili 4 tjedna nakon zahvata. U ublažavanju tegoba mogu se koristiti i različiti farmakološki pripravci koji smanjuju upalnu reakciju izazvanu nedovoljnom venskom drenažom – isti se koriste kao tablete ili kao kreme ili masti koje se stavljaju izvana. Od pomoći mogu biti i promjena načina života te fizičke aktivnosti – hodanje, vožnja biciklom, plivanje, dok boravak u termalnim vodama ili vrućim kupkama pogoršava simptome.

Još neke metode liječenja vena:
Operacija (sklerozacija) vena vodenom parom (engl. steam vein sclerosis - SVS)
je novija metoda liječenja proširenih vena koja se bazira na ubrizgavanju vodene pare u oštećene vene, čime se postiže termalno zatvaranje i razgradnja vene. Metoda je razvijena prije 2 godine u Francuskoj te je još u eksperimentalnoj fazi. Prema jednoj nizozemskoj studiji, izvedenoj na malom broju pacijenata, polučila je donekle izgledne funkcionalne rezultate. Tim Poliklinike Sinteza, na čelu s dr. Antonom Krnićem prati znanstvene studije koje se izvode upotrebom ove metode, radi stjecanja uvida u mogućnost njene potencijalne buduće primjene.
Trans-Illuminated Powered Phlebectomy Surgery (TIPPS) - kod ove metode vene se pod kontrolom potkožnog osvjetljenja usisavaju upotrebom podtlaka. Metoda se razmjerno rijetko koristi i nedovoljno je etablirana.
Subfascial endoscopic perforating veins surgery (SEPS)
-  koristi se za podvezivanje perforantnih vena - prema nekim istraživanjima može biti od koristi kod liječenja
venskog ulkusa
Venocuff II metoda
("venocaff II", "venoucff II", valvuloplastika) - riječ je o postavljanju "pojasa" oko proširene vene s namjerom da se vena suzi i na taj način umanji
patološki refluks krvi u veni (dubokoj ili površinskoj). Metoda se vrlo rijetko i ograničeno koristi i nije etablirana, tj. nedostaju stvarni znanstveni dokazi o njezinoj djelotvornosti.
Veinwave metoda
koristi se za liječenje manjih
"kapilara", na principu mikrovalne termokoagulacije  - ne postoje znanstveni dokazi o uspješnosti ove metode.
Pretežito u okviru paramedicine koriste se i metode kao što je liječenje vena pijavicama - također ne postoji jasan znanstveni dokaz o učinkovitosti ove metode.

Pročitajte odgovore na pitanja čitatelja o liječenju vena na nogama - kliknite ovdje.

Pogledajte slike prije i poslije zahvata na proširenim venama - kliknite ovdje.

Pročitajte još o liječenju proširenih vena - posjetite blog o liječenju vena.

Saznajte zašto operirati vene u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

Saznajte zašto napraviti color Doppler vena u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

Pretražite portal Moje-Vene.Com - kliknite ovdje.

Moje-Vene - Liječenje Proširenih Vena na Nogama
 Pogledajte galeriju slika na Facebooku

 ;
Dr. Anton Krnić govori o pojedinim metodama liječenja vena. Vide se i snimke zahvata. (Intervju na Z1 televiziji - YouTube)

Poslušajte i intervju Dr. Antona Krnića o liječenju vena na nogama na Radiju Šibenik 2009. godine.

Dr. Anton Krnić je od 2008. angažiran u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u Zagrebu, u gradskom poslovnom središtu. Narudžbe: 01 500 59 70 ili na info@poliklinika-sinteza.hr

________________________________________________________________________________________________________

Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina .