Operacija vena - laser - proširene vene - pjena - vene na nogama - operacija
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u endo-vaskularnim operacijama vena!

anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Operacije vena na nogama
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom - UGFS
• Uklanjanje kapilara na nogama
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt

Operacija vena laserom - Operacija vena pjenomOsobitosti operacije vena kod Dr. Antona Krnića

Proširene vene na nogama - operacija laserom i pjenom

Operacije vena laserom i pjenom (endo-vaskularna kirurgija vena) u modernom su svijetu gotovo u potpunosti nadomjestile klasične operacije vena - piše dr.sc. Anton Krnić

Sadržaj:
Što su proširene vene i zašto ih operirati
Operacija vena laserom - EVLT
Uklanjanje vena pjenom -UGFS metoda
Klasična kirurška operacija vena - stripping
Uspješnost pojedinih metoda operacije vena
Svjetski trendovi u operaciji vena
Operacija vena kod dr.sc. Antona Krnića

Što su proširene vene?

Proširene vene na nogama su one vene koje su izgubile sposobnost odvodnje venske krvi iz nogu prema srcu. Naime, u zdravim venama postoje venski zalisci - male pomične pregrade u venama, koje podržavaju tok krvi u venama nogu suprotno gravitaciji, odnosno prema srcu. Međutim, zalisci u proširenim venama su oštećeni i nefunkcionalni, što rezultira zadržavanjem krvi u donjim dijelovima vena nogu i širenjem takvih vena. (Više o proširenim venama možete pročitati klikom ovdje.)

Zašto operirati proširene vene?

Venska insuficijencija (popuštanje vena) nogu čest je medicinski problem, koji zahvaća otprilike 15% muškaraca i 25% žena. Pacijenti s venskom insuficijencijom mogu  osjećati težinu u nogama, bolove, grčeve i druge simptome. Kronična venska insuficijencija dovodi do kožnih promjena kao što su naticanje nogu, ekcem, pigmentacija (zatamnjenje), lipodermatoskleroza i ulceracije. Utjecaj venske insuficijencije nogu na pogoršanje kvalitete života kod pacijenata je velik, i komparabilan je s drugim kroničnim oboljenjima kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Kontakt podaci za Zagreb - kliknite ovdje. Kontakt podaci za Sarajevo - kliknite ovdje.

Operacije vena laserom

Operacija vena laserom (endovenozni laserski tretman - EVLT) je metoda liječenja proširenih vena na nogama koja se bazira o zatvaranju oštećenih dugih, magistralnih površinskih vena iznutra pomoću topline. Laser proizvodi snop guste svjetlosti koji zagrije iznutra stijenku vene i time dovodi do zatvaranja oštećene vene. Zatvaranjem oštećenih vena izbjegavamo klasično kirurško vađenje vena iz tijela te preusmjeravamo krvotok na zdrave vene, čime pacijenta lišavamo tegoba s venama, kako vizualnih, tako i subjektivnih. Za razliku od klasičnog kirurškog liječenja, zahvat laserom se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje kratko (oko pola sata) a bolesnik nakon zahvata ne treba ležati niti mirovati, već je odmah radno i socijalno sposoban.
Više o operaciji vena laserom saznajte klikom
ovdje.

Operacije vena laserom i pjenom izvode se bez kirurških rezova i bez opće anestezije, a oporavak je trenutačan

 

Uklanjanje vena pjenom

Uklanjanje (sklerozacija) vena pjenom naziva se i "operacija vena pjenom" ili "ultrazvučno uklanjanje vena pjenom" ili se imenuje engleskim kraticama kao "UGFS" ili "UGS metoda", što je izvedeno od "ultrasound guided foam sclerotherapy". Ova metoda se zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene, koja nagriza i oštećuje unutrašnju stijenku vene, što dovodi do zatvaranja i postupne razgradnje vene, te preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene. Ovom metodom moguće je liječiti vene bez primjene anestezije, ili uz vrlo malo lokalne anestezije, bez kirurških rezova i uz vrlo brz oporavak. Zahvat traje vrlo kratko, svega 10-tak minuta, što je znatno povoljnije od klasičnih operacija vena kirurškim putem, kakve se izvode u bolničkim uvjetima.
Više o sklerozaciji pjenom saznajte klikom ovdje.

 
YouTube Video - vide se slike prije i poslije operacije vena laserom odnosno sklerozacije pjenom kod dr. Antona Krnića u Poliklinici Sinteza u Zagrebu

Pogledajte GALERIJU SLIKA pacijenata dr. Krnića.

Radiofrekventna ablacija vena

Radiofrekventna ablacija vena se učestalo naziva "operacija vena radiofrekvencijom" ili ponekad "VNUS Closure operacija". Navedena se metoda bazira na zatvaranju oštećenih vena iznutra pomoću mikrovalova, a u tehničkom smislu je vrlo slična laserskom zahvatu na venama. Više o navedenoj metodi saznajte klikom ovdje.

 

Kod klasične operacije vena oboljele se vene vade kirurški iz tijela, dok se kod operacije vena laserom i pjenom oboljele vene zatvaraju, tj. inaktiviraju u tijelu

Klasična operacija vena

Klasičan kirurški zahvat na venama (takozvani stripping) je vrsta operacije vena, koja se bazira na vađenju oštećenih vena iz tijela, za razliku od gore spomenutih, endovenoznih metoda koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena u tijelu.  Vađenje vena iz tijela podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće opću anesteziju, bolničke uvjete liječenja te duži oporavak. Upravo radi toga, zadnjih desetak godina se klasične operacije vena sve više nadomještaju gore spomenutim endovenoznim metodama liječenja. Više o strippingu pročitajte ovdje.


Koja je metoda operacije vena najuspješnija?

Odgovor na ovo pitanje pružaju rezultati meta-analize 119 studija, objavljene u Journal of Vasuclar Surgery 2009. godine:

Metoda:

Uspješnost nakon 5 godina praćenja:

Operacija vena laserom (EVLA)

95%

Radiofrekventna ablacija (RFA)

80%

Sklerozacija vena pjenom (UGFS, UGS)

74%

Klasična kirurška operacija (stripping)

76%


Zašto operirati vene endovenoznim metodama (laser i pjena)?

S obzirom da su spomenute endovenozne metode znatno manje invazivne od klasičnog kirurškog liječenja, te predstavljaju budućnost u liječenju proširenih vena na nogama, koja je već započela (pogledajte priloženu tablicu), pozivamo Vas da nam se obratite radi konzultacije oko liječenja Vašeg problema s venama endovenoznim metodama.

Tablica: postotak pacijenata tretiranih određenim metodama u SAD 2002.-2008. godine:
(prema izvoru
J Mauriello. Endovenous Laser Ablation of Varicose Veins: Where are we going? Presented at IUA World Congress 2010-Buenos Aires, Argentina; u tablicu nisu uključeni pacijenti tretirani skerozacijom pjenom - UGFS-om, ali za istu se, prema portalu "E-medicine", tvrdi da se koristi gotovo podjednako koliko i laserski tretman)
   Godina Klasična kirurgija Radiofrekvencija Laser
   2002. 93% 6% 1%
   2005. 43% 20% 37%
   2008. 5% 27% 68%

Dr. Bone je 1999. prvi objavio rad o endovenoznom laseru. Min i Navarro su u razdoblju od 2001. do 2003. objavili više radova o prvim iskustvima u primjeni lasera za  operaciju vena. Rezultati laserske operacije vena u posljednjih desetak godina pokazuju odlične postoperativne rezultate i nizak nivo postoperativnih komplikacija.

Ovako izgleda procjena trendova u operacijama vena u Sjedinjenim Američkim Državama prema firmi Millenium Research Group

________________________________________________________________________________________________________

Operacija vena kod dr. Antona Krnića u Poliklinici "Sinteza" u Zagrebu i u poliklinici u Sarajevu:

Ako želite da Vaše vene budu liječene bilo kako, otiđite kod bilo koga.
Ako želite da budu liječene na najbolji mogući način, dođite kod mene.
dr.sc. Anton Krnić

Ukoliko razmišljate o operaciji proširenih vena na nogama, prilažemo Vam popis osobitosti operacije vena kod dr. Antona Krnića u Poliklinici Sinteza u Zagrebu i u poliklinici u Sarajevu:


Slika: proširene vene prije i poslije operacije laserom u kombinaciji sa sklerozacijom pjenom kod Dr. Krnića.

  • našim pacijentima dajemo podatke o stopi uspješnosti određene metode, temeljenim na znanstvenim dokazima ("evidence based medicine"), koje također prilažemo i u popisu literature

  • na našim web stranicama pružamo informacije i o negativnim aspektima svake metode, što je nužno da bi pacijenti imali realnu predodžbu o pojedinom zahvatu (više o problemu nedovoljnog informiranja pacijenata kod liječenja vena pročitajte ovdje)

Dr. Anton Krnić prvi je i jedini u Hrvatskoj objavio radove o novim metodama operacije vena u međunarodnim časopisima

  • 2008. godine uspjeli smo i međunarodno publicirati tekst o novim metodama operacije vena, u Velikoj Britaniji u priznatom međunarodnom časopisu "European Journal of Vascular and Endovascular Surgery" (kliknite ovdje)

  • 2011. nam je objavljena i znanstvena studija o rezultatima operacija vena laserom, radiofrekvencijom i pjenom u Švicarskoj u časopisu "Vasa - European Journal of Vascular Medicine"; u navedenoj smo studiji iznijeli naše rezultate u liječenju vena ovim metodama

  • metode nazivamo hrvatskom inačicom međunarodnih naziva, a uz nju prilažemo strane nazive i kratice (tipa UGS, UGFS, EVLT, RFA, VNUS Closure...)

  • preglede vena, uključujući color Doppler vena, kao i operacije vena te kontrolne preglede kod nas izvodi dr. Krnić osobno (za informacije o uvjetima rada u Sarajevu kliknite ovdje)

  • pregled i color Doppler se obave u istom aktu, dakle, riječ je o sveukupno jeftinijoj i bržoj predoperativnoj obradi

  • sve zahvate na venama provodimo pod ultrazvučnom kontrolom, što jamči minimalnu bolnost i traumu za pacijenta, a maksimalnu uspješnost

  • u cijenu operacije vena uračunati su i kontrolni pregledi u periodu od 2 mjeseca od operacije laserom i radiofrekvencijom, te mjesec dana od uklanjanja vena pjenom (za informacije o uvjetima rada u Sarajevu kliknite ovdje)

  • u cijenu operacije vena uračunata je i cijena po mjeri uzete elastične čarape, koju treba nositi nakon zahvata

Dr. Anton Krnić prošao je dvogodišnju subspecijalističku obuku iz liječenja krvnih žila endovaskularnim putem, kao i višestruke edukacije u inozemstvu, te je doktorirao na temu venske bolesti nogu
Dr. Anton Krnić asistira uglednom austrijskom vaskularnom kirurgu, Dr. Alfredu Obermayeru, prilikom operacije vena laserom, na jednoj od flebološko-kirurških radionica u Beču.
 

 

 

 

Dr. Anton Krnić govori o pojedinim metodama operacije vena. Vide se i snimke sa zahvata. (Intervju na Z1 televiziji - YouTube Video).

Literatura:

 Moje-Vene - Operacija Proširenih Vena na Nogama

________________________________________________________________________________________________________
Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (pored redovitog angažmana u Poliklinici Sinteza u Zagrebu) - za više informacija o angažmanu u Sarajevu kliknite ovdje.