kapilare na nogama - proširene kapilare nogu - sklerozacija - laser - liječenje
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u liječenju vena laserom i pjenom!

anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• O tretmanima vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
•Proširene "kapilare"
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt
 

 Kapilare na nogama

 

Novo! - nabavili smo prvi u Hrvatskoj Veinlite uređaj, radi boljeg prikaza Vaših kapilara i veće učinkovitosti sklerozacije - pogledajte i Video o sklerozaciji kapilara pjenom

Kapilare na nogama moguće je, strpljivim pristupom, ukloniti. Piše dr.sc. Anton Krnić

 

 

(Slika desno: kapilare na nozi, iza koljena, prije i poslije jednokratnog uklanjanja sklerozacijom kod Dr. Antona Krnića u Poliklinci Sinteza u Zagrebu)

Sinonimi: teleangiektazije, spider vene, metličaste vene, retikularne vene, proširene manje vene, proširene venule, venski crtež na nogama, venice, kapilari na nogama, sklerozacija kapilara, uklanjanje kapilara, uklanjanje kapilara laserom, skleroterapija kapilara

 

Vidljive manje vene na nogama se popularno nazivaju "kapilare" - radi se o manjim površinskim venama, koje su obično crvenkaste ili plavkasto-ljubičaste boje.

Navede vene se dijele u dvije skupine - one do 2mm širine - teleangektazije, spider vene ili metličaste vene, te one od 2 do 4 mm širine - retikularne vene ili manje varikozne vene.

"Kapilare na nogama" predstavljaju brojnim ljudima u prvom redu estetski deficit, ali neki mogu osjećati i bolove ili nelagodu u nogama, odnosno noćne grčeve.

Video desno: kapilare na nogama - sklerozacija kod Dr. Antona Krnića u Poliklinici Sinteza u Zagrebu

 

Kapilare na nogama (stručno "teleangiektazije") predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu - obično se radi o manjim, paučinastim venama koje prosijavaju kroz kožu, te mogu predstavljati estetski problem, ali nije isključeno da kapilare, poglavito ako su brojne i izraženije dovode i do subjektivnih tegoba, kao što su svrbež, peckanje, žarenje u nogama, pa čak i do naticanja nogu oko gležnjeva.

"Kapilare" se osobito često javljaju oko gležnjeva, kao jedan od prvih znakova venske bolesti nogu - tzv. corona phlebectatica. Umjesto njih, ponekad se vidi samo crvenilo ili oticanje oko gležnjeva. Ponekad se kapilare javljaju nakon određenih zahvata na venama (sklerozacija pjenom, mini-flebektomija) - tzv. "teleangiectatic matting"

Inače, venska bolest nogu se stupnjuje u 6 (tj. 7) stadija po tzv. CEAP klasifikaciji, a "kapilare" predstavljaju najblaži oblik:

0. - potpuno zdrave noge (slika lijevo)

1. - noge s proširenim "kapilarama" tj. teleangiektazijama ili retikularnim venama ili sa crvenilom oko gležnja

2. - noge se vrećasto proširenim venama, tj. varikoznim venama, koje su vrlo često i bolne, ponekad sklone krvarenju

3. - natečene noge uslijed popuštanja vena proširenih vena

4. - kronično otvrdnuće kože na krnično otečenim nogama - lipodermatoskleroza

5. - noge s zaliječnenim ulkusom (ranom)

6. - noge s otvorenom ranom (ulkusom, njem. offenes Bein)

Što poduzeti?

Ukoliko primijetite kapilare na nogama, a pogotovo ukoliko Vam one predstavljaju subjektivnu ili objektivnu smetnju, preporuča se napraviti obradu u smislu liječničkog pregleda s kolor doplerom vena. Kapilare su najčešće prvi znak sustavnog popuštanja vena, ali vrlo često sam color Doppler neće dati jasno pozitivan nalaz, budući da se radi o tek inicijalnoj fazi bolesti.

Upravo zbog navedenog, preporuča se odmah započeti s mjerama prevencije daljnjeg razvoja venske bolesti nogu:

Pored navedenih mjera prevencije, kapilare se mogu i liječiti i to:

 

Primarna metoda uklanjanja kapilara jest sklerozacija. Prema portalu E-medicine, laser je rezerviran prije svega za vrlo sitne kapilare, prvenstveno na licu, rjeđe na nogama

Primarna metoda uklanjanja kapilara na nogama jest sklerozacija kapilara (skleroterapija) – sklerozacija je metoda uklanjanje kapilara na nogama na kemijskom principu: zahvat se izvodi tako da se opetovano plasira u proširene kapilare tanka iglica, te se putem iste u kapilare ubrizga kemijska supstanca, koja iznutra nagriza i oštećuje stijenku kapilare, što dovodi dotrenutačnog zatvaranja kapilare, tj. njenog isključenja iz krvotoka, a u kratkom vremenskom roku i do njene razgradnje iz organizma.

Primarna učinkovitost skleroterapije kapilara je otprilike 70%. Nakon prvog zahvata moguće je napraviti doradu kroz 3-6 tjedna.

Ukoliko se na pravilan način izvede, sklerozacija kapilara je jednostavan i bezopasan postupak. U prvih par tjedna nakon zahvata moguće je da kapilare budu supstituirane tamnim prugicama, koje vremenom blijede.

Što se tiče samog laserskog uklanjanja kapilara, ono se rjeđe izvodi kao primarni zahvat na kapilarama nogu, budući da su kapilare na nogama suviše široke, sa suviše velikim protokom da bi laserski snop (koji se u ovom slučaju usmjerava kroz kožu do kapilare sa svrhom da ju ošteti) bio učinkovit. Laser je učinkovit prvenstveno za uklanjanje kapilara na licu, budući da su iste manje od onih na nogama, i s manjim protokom krvi. Kad govorimo o kapilarama na nogama, laser se može koristiti za finalnu doradu, odnosno uklanjanje manjih kapilara, nakon što su one veće prethodno uklonjene sklerozacijom.

 
 

Svaka od spomenutih tehnika liječenja ima svojih prednosti i mana, ali ih svakako ne bi trebalo početi provoditi bez pregleda color Dopplerom i bez konzultacija s liječnikom, koji Vas treba informirati o svim prednostima i manama određene terapije, te o tome što možete od terapije očekivati.

Naime, kapilare mogu biti praćene i težim oblicima venske bolesti nogu, i upravo stoga je potrebno prije bilo kakvog zahvata na kapilarama napraviti color Doppler vena nogu, da se vidi koliko je sama venska bolest nogu uzela maha. Ukoliko se utvrdi da postoji i teži oblik venske bolesti nogu u podlozi, potrebno je prvo sanirati teže oštećenje, a onda same kapilare.
Dr. Anton Krnić izučavao u Austriji u gradu Melku sklerozaciju kapilara na nogama od vodećih srednjeeuropskih stručnjaka za to područje, dr. Alfreda Obermyera i dr. Bernarda Partcsha.

Dr. Anton Krnić angažiran je u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu. 
   
 

Kapilare prije i nakon sklerozacije kod dr. Antona Krnića

Nešto šire kapilare, koje mjere do 3-4mm širine nazivaju se retikularne vene - može ih se liječiti sklerozacijom pjenom - na slici se vide retikularne vene prije i poslije liječenja kod dr. Antona Krnića

Kapilare na bedru prije i poslije uklanjanja sklerozacijom kod dr. Krnića.

 

Pogledajte GALERIJU SLIKA prije i poslije tretmana kapilara i vena kod dr. Antona Krnića


 Literatura:

Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na kapilarama i venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (pored redovitog angažmana u Poliklinici Sinteza u Zagrebu) - za više informacija o angažmanu u Sarajevu kliknite ovdje.