radiofrekventna ablacija - proširene vene minimalno invazivno liječenje
  www.moje-vene.com

 

 anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Radiofrekventna ablacija vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
• Ultrazvuk i color Doppler
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt

Radiofrekventna ablacija vena:

Novo! Radiofrekventna ablacija vena i u BiH - kliknite ovdje.

kako djeluje, oprema za izvođenje, uspješnost, komplikacije, iskustva, slike, literatura, pitanja i odgovori, gdje napraviti radiofrekventu ablaciju vena

Sinonimi: radiofrekventna okluzija vena, radiofrekventni tretman, liječenje vena radiofrekvencijom/radiofrekvencom, radiofrekventna terapija vena, operacija vena radiofrekvencijom, closure procedure, closure operacija, RFA vena, radiofrekvencijska ablacija vena, radiofrekventno zatvaranje vena

Kako djeluje radiofrekventna ablacija vena?
Radiofrekventni endovenozni tretman bazira se na zatvaranju oboljelih (proširenih) vena iznutra pomoću mikrovalova. Mikrovalovi se produciraju plasiranjem katetera u venu i stvaraju toplinu. Ta toplina djeluje na stijenku vene i uzrokuje skvrčavanje vene. Na taj se način može izbjeći kirurško vađenje vene iz tijela. (Kliknite na sliku desno).

Oprema za izvođenje radiofrekventne ablacije
Liječenje vena radiofrekvencijom provodimo upotrebom Olympus Radiofrequency Induced Termotherapy (RFITT)VNUS Closure metodom.
RFITT tehnika je od svih endovenoznih, kateterskih procedura liječenja najmanje invazivna, budući da radi na temperaturi od svega 60-85oC. Radiofrekventna ablacija RFITT metodom se, zbog minimalne invazivnosti, izvodi upotrebom male količine lokalne anestezije, pod ultrazvučnom kontrolom, uz rez za pristup veni od svega 1-2 mm. Moguće je tretirati i obje noge u istom aktu, uz trenutačan oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.
S druge strane VNUS Closure metoda se pokazala učinkovitijom za zatvaranje vena šireg kalibra, ali je kod primjene potrebna veća količina lokalne tumescentne anestezije.

 
Radiofrekeventna ablacija, jednako kao i endovenozni laserski tretman, te sklerozacija vena pjenom, baziraju se na zatvaranju oštećenih vena iznutra

Uspješnost metode
Srednjoročna uspješnost radiofrekventne ablacije u zatvaranju vena je otprilike 90%.
S obzirom na postotak uspješnosti, radiofrekventna ablacija danas ima donekle sužene indikacije, pa najveći broj pacijenata liječimo
endovenoznim laserskim tretmanom, koji se srednjoročno pokazao preko 95% uspješnim u zatvaranju oštećenih vena. Naše rezultate u liječenju vena laserom i radiofrekvencijom prvi smo u Hrvatskoj i objavili, u švicarskom časopisu "Vasa"
Nerijetko u svrhu zatvaranja oštećenih vena koristimo i
sklerozaciju pjenom.

 

Komplikacije
Moguće komplikacije radiofrekventne okluzije vena su termalne ozlijede kože i prolazna obamrlost dijelova noge.

Iskustva
Dr. Anton Krnić počeo je, u proljeće 2007., prvi u Hrvatskoj samostalno primjenjivati ovu metodu te je prošao i nužnu edukaciju u Velikoj Britaniji (vidi certifikat za primjenu VNUS Closure metode). Autor je prvog hrvatskog znanstvenog rada na temu endovenoznog liječenja na engleskom jeziku (kliknite ovdje), te prvih tekstova na hrvatskom jeziku (vidi Literaturu). Također je, u Austriji, prošao edukaciju iz malih kirurških zahvata na venama (radiofrekventna i laser ablacija vena, mini flebektomija), te iz sklerozacije pjenom. Pored toga, Dr. Krnić je u sklopu uže specijalizacije iz intervencijske radiologije stekao i Hrvatsku licencu za izvođenje radiofrekventne ablacije. Više o iskustvima sa radiofrekventnom ablacijom pročitajte u
blogu o liječenju proširenih vena.

Dr. Anton Krnić prvi je u Hrvatskoj počeo samostalno izvoditi radiofrekventnu ablaciju i autor je prvih znanstvenih radova na tu temu

Gdje napraviti radiofrekventu ablaciju?
Dr. Krnić Anton angažiran je u moderno opremljenoj
Poliklinici Sinteza u Zagrebu u gradskom poslovnom središtu.

Novo! U Dr. Anton Krnić angažiran je i u Sarajevu u Bosni i Hercegovini gdje, počevši krajem 2011., izvodi radiofrekventu ablaciju najmodernijim belgijskim EVRF sustavom, kao i sklerozaciju vena pjenom (UGFS zahvat) :

 

EVRF sustav je na tržištu najmoderniji sustav za radiofrekventnu ablaciju i smatra se komparabilno uspješnim s laserom u okluziji proširenih vena.

Primjer 1 -  pacijent sa oštećenim zaliscima u veni sapheni magni i njenim pritocima:

(Fotografije pacijenta od dr. Antona Krnića. Riječ je o 1. hrvatskoj fotografiji pacijenta izliječenog radiofrekvencijom, snimljenoj 2007. godine.)

Prije radiofrekventnog tretmana

Nakon radiofrekventnog tretmana VNUS Closure metodom, kombiniranog sa mini-flebektomijom

 
Primjer 2
(fotografije pacijentice od dr. Antona Krnića): pacijentica s varikoznim venama prije i nekoliko mjeseci nakon radiofrekventne ablacije RFITT metodom, kombinirane sa sklerozacijom pjenom:
 Pogledajte GALERIJU SLIKA pacijenata dr. Krnića.
Slika
s radionice iz flebokirurgije u BečuDr. Krnić i Dr. Obermayer prilikom izvođenja radiofrekventne ablacije.

 Literatura:

 

 

Pročitajte zašto liječiti vene u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

Odgovore na neka od pitanja čitatelja i pacijenata možete naći klikom ovdje.

Pretražite stranice Moje-Vene.Com - kliknite ovdje.

Moje-Vene - Liječenje Proširenih Vena na Nogama
 Pogledajte galeriju slika na Facebooku

____________________________________________________________________________________________________
Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (pored redovitog angažmana u Poliklinici Sinteza u Zagrebu) .